31 Aralık 2012 Pazartesi

Yeni yıl kahvaltısı...1 Ocak sabahı için kahvaltı önerileri...


baktım herkes erken yılbaşı sofraları hazırlıyor bloglarda ben de alternatif bir sunumla yeni yıl konseptli kahvaltı hazırlamak istedim sizler için... hem de 1 ocak kahvaltınız için fikir olur diye düşünerek paylaşmak istedim kahvaltı soframı sizlerle... Neler mi var menüde sırayla bakalım....


yılbaşı akşamı yenilen bolca yemeğin üzerine çok fazla abartmamak lazım kahvaltıyı diye düşündüm. öncelikle al açması patatesli börek ve köz patlıcanlı börek ile başladım....
çeşit olması için birine patatesli iç hazırladım, diğerine de evde az mikatarda kalan köz patlıcanıma kavrulmuş soğan ve baharat ekleyerek suyunu çektirip, ılık bir şekilde kullandım.
hamuru ilk defa denedim, ama çok güzel oldu... bunun da tarifi lezzet dergisinin bu ayki eki çıtır böreklerden.... onlar nohutlu börek tarifi vermişler... ben aynısını iç malzemeyi değiştirerek uyguladım.

hamur için
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz

hamuru yoğurup, 30 dk. bekletiyoruz. sonrasında 16 adet beze hazırlıyoruz. bunları sekizerli iki grup yapıyoruz. bezeleri pasta tabağı büyüklüğünde açıp her katın arasına eritilmiş tereyağı ayçiçek yağı karışımını sürüyoruz. 8erli grupları tekrar yukfa gibi açıyoruz. iki ayrı yukfamız oluşuyor. bunların içine dilediğimiz malzemeyi içine koyup spiral halde tepsiye yerleştiriyoruz. üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otur ya da susam ilavesi ile 200 derece önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. yaklaşık 25-30 dk da pişiyor.



hazır fırın ısınmışken güveçte kolot peynirli, sucuklu yumurta (fırının ızgarasını açmanız yeterli)
5 dkda hazır oluyor, önce sucukları az bir yağ ekleyerek pişirin, sonra üzerine peynir ilavesi ile birlikte yumurtayı orta kısma doğru kırın 2dk.daha bekletip alın, sarısı pişmesin...
daha da ekmeğinizi batırıp yemelik kıvamda olsun...


bu ay lezzet dergisine kahvaltılıkları ile konu olan refika benim idollerimden malum..
onun pekmezli kolot peyniri (kaşar da olabilir) tarifini denemeden geçemedim...
öncelikle kolot peynirini eritip fırında üzerine biraz pekmez ve susam  ilavesi ile 1 dk. daha fırında tutup çıkarıyoruz, hemen sıcak sıcak yemeniz gerekiyor, yoksa donabiliyor.. 

pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi kahvaltı üzeri yenen portakal dilimlerim de baş köşede...

herkese huzur, sağlık ve neşe dolu bir yıl diliyorum...
sevgiler...
 

7 yorum:

Kurabiye Atölyesi dedi ki...

sunum da kahvaltılıklar da çok güzel :)

Çilekli Mektubum dedi ki...

Mutlu ve saglikli yillar diliyorum :)
IYI SENELER !!!

Gurme Şirine dedi ki...

herşey harika görünüyor...
mutlu seneler canım.....

*mehtap dedi ki...

daha yemeklere başlamadık ama doğru söyledin canım, yeni yıl kahvaltısı da önemli, mutlu yıllar.

aslı dedi ki...

Iyi fikir tatlim, eline saglik. Sevgiler

Nilgün dedi ki...

Sevgili Gökçe kahvaltı sofran sade ve lezzetli bir görüntüde. Afiyet olsun. Ama asıl merak ettiğim Arapsaçı güzel oldu mu? Tekrar görüşmek üzere..

Ş.A. Hukuk dedi ki...

Sanırım bu blogta fazla gezinmem sakıncalı olacak her şey o kadar leziz gözüküyor ki :))