12 Mart 2012 Pazartesi

tas kebabı ve muhallebi sarması


FIRINDA TAS KEBABI
herkese iyi haftalar... kadınlar gününden bu yana pek fazla postum olmamış, misafir yoğunluğum nedeni ile de vaktim olmadı bilgisayar başına oturmaya ama şimdi sırasıyla tüm yaptıklarımı yayınlayacağım...

öncelikle yağsız kuşbaşı etimiz yıkanıp, suyu süzdürülür ve zeytinyağı, tane karabiber ve defne yaprağı ile pişrilecek döküm tencerede marine edilir. marine işleminden sonra yağ ilavesi yapmadan bir adet havuç küçük küçük doğranır ve bir tatlı kaşığı biber salçası ile birlikte ete ilave edilip kavrulur. et suyunu salıp tekrar çektikten sonra bir çay bardağı kadar su ilavesi ile kısık ateşte 40 dk saat pişmeye bırakılır. kullandığımız etin miktarına göre bir kase seçip kasenin tam ortasına gelecek şekilde bir adet haşlanmış patates koyuyoruz. sonra da tenceredeki eti iyice bastırarak kaseye yerleştiriyoruz.ve borcam kabına ters çevirip kapatıyoruz.kaseyi çıkartmıyoruz, ve üzerine bir ağırlık yerleştiriyoruz. etrafına yıkayıp yağda kavurduğumuz 1 bardak pirinci yerleştirip üzerine (pirinç ölçüsü size kalmış kabın büyüklüğüne ve kişi sayısına göre) 1,5 su bardağı sıcak su ilave edip, 1700 derecede ısınmış fırına veriyoruz. arada kaseye zarar vermeden pilavı karıştırmak için açabiliriz, üstü kıtırlaşmasın diye. pilav suyunu çekince sıcak olarak servis ediyoruz, yanına da güzel bir çorba ve yeşil salata eklerseniz güzel bir akşam yemeği menüsü olur diye düşünüyorum. ben kremalı lahana çorbasını denemiştim, ama tadı biraz yavan gelince sizlerle paylaşmaktan vazgeçtim. bunu kebabı büyük bir kapta misafirleriniz için davet menüsü olarak da uygulayabilirsiniz.

minik bir  çay saati sofrası
  • ıspanaklı tepsi böreği
  • elmalı kurabiye
  • sosisli muffin           bu muffinler cafe portakaldan tarif için tıklayın
  • minik brownie
  • tahinli cevizli kurabiye
  • muhallebi sarması

ve aşağıda görmüş olduğunuz ilk muhallebi sarması denemem

muhallebi sarması

1 kg süt
1 su bard un
1 su bard şeker
1 pk vanilya
100 gr tereyağı
1 pk hindistan cevizi
1 pkt burçak bisküvi

tereyağında öncelikle unumuz kavurup şeker ve sütümüzü ilave edip pütürsüz hale gelene kadar çırparak pişiriyoruz. biraz katı kıvamlı bir muhallebi oluyor. ıslanmış dikdörtgen tepsimizi hindistan cevizi ile kaplayp, üzerine pudingimizi döküyoruz. oda sıcaklığına gelince dolaba alıp 4-5 saat ya da bir gece bekletiyoruz. sonra şeritler halinde kesip rulo şeklinde sardığımız muhallebimizin çatlak yerlerini ve her iki tarafını rondodan geçirilmiş bisküvi tozuna bulayıp servis tabağımıza diziyoruz ve bu şekilde en az bir saat daha dolapta dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık canım, çok nefis görünüyorlar, tarif son derece pratik :)
Sevgilerimle
Eda

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

sağol eda, denemeni tavsiye ederim çok lezzetli...