24 Şubat 2012 Cuma

ıspanak yemeği,mantar çorbası,dana kavurma

ıspanak yemeği ve mantar çorbası

  • 1 kg temizlenmiş yıkanmış ıspanak
  • 3 adet orta boy domates
  • 1/2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağ
  • Tuz
  • katı yoğurt
  • 1 diş sarımsak
Ispanaklar çok ince olmadan doğranır.Soğanlar ve domateslerde küp küp doğranır. Bulgur bir süzgeçe alınır ve bol suda yıkanır.Geniş pilav tenceresine sırasıyla soğan, ıspanak, domates ve bulgur konulur. Tuzu ve yağıda ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır. Ispanaklar sönene kadar harlı ateşte daha sonra kısık ateşte pişirilir. Aşağı yukarı 20 dakika sonra yemek servise hazırdır. üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapılırsa daha da besleyici olur.


dana kavurma

öncelikle dana etimiz kuşbaşı kesilip zeytinyağı,zahter kekiği, 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve tane karabiber ile marine edilip en az bir saat bekletilir. sonra döküm tencerede kısık ateşte hiçbir yağ ilavesi yapmadan arada karıştırarak pişmeye bırakılır yaklaşık 40 dkda suyunu çekip istediğiniz kıvama gelecektir, ocaktan almaya yakın tuz ilavesi yaparsanız yumuşaklığını da koruyup hoş bir tadla sofranızda yerini alacaktır.

  • 500g kültür mantarı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1lt soğuk su
  • tuz
  • 1,5 su bardağı süt
mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın. orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.

Hiç yorum yok: