13 Mart 2012 Salı

kuru börülce yemeği ve tel şehriyeli tavuklu bulgur pilavı



bugün klasik bir tat olan kuru börülce yemeği tarifini vermek istiyorum. bakliyatlarla pek aram yok bir ege kızı olaraktan daha çok sebze ve balık tercihim. ama kışın haftada en az bir kere pişirmeye özen gösteriyorum. kuru börülce lezzet olarak nohut ve fasulyeden çok daha lezzetli olabiliyor. tabi biraz da börülcenin kalitesinine cinsine bağlı. önce bir su bardağı börülcemizi bir gece önceden ya da sabahtan akşama kadar yıkayıp suda bekletiyoruz. sonra ayıklama işlemini yapıp çelik tencerede yeterince su koyup hafifi yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. diğer tarafta döküm tencerede ince doğranmış yarım kuru soğanı, zeytinyağında hafif çevirip yarım tatlı kaşığı biber salçası  , 3 çorba kaşığı domates püresi ilavesi ile 5 dk pişiriyoruz. sonra hafif haşlanmış börülcelerimizin 3/4 ü kadarını koyu renk suyunu diğer tencerede bırakıp süzülmüş olarak domatesli karışımın içine ilave ediyoruz. tuz, karabiber ve kaynamış su ilavesi ile kısık ateşte börülcelerimiz yumuşayıp, yemeğimiz yağı ve suyu ile özdeşleşene kadar pişiriyoruz, en az 30-40 dk. bu arada çelik tencerede kalan 1/4 lük kısmı yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzüyoruz ve birkaç gün içerisinde piyaz şeklinde tüketilmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz. Not: dondurucuya atınca börülcenin tadı bozuluyormuş gibi geliyor çok hoşlanmıyorum.


bunun yanına pirinç pilavını çok sevmeyen ve evde her çeşit bulguru bulunduran biri olarak hemen kavrulmuş tel şehriyeli bulgurumdan 1 bardak alıyorum, yarım soğanımı incecik doğrayıp, dondurucuda hazır bulundurduğum poşetlerden tiftilmiş tavuk etlerimle soğanı tereyağı ve ayçiçek yağı karışında kavuruyorum. bir süre sonra soğanlar iyice yumuşayınca bulguru da ekleyip biraz daha kavuruyorum. bu sırada istediğimiz baharatlardan (ben karabiber, zerdeçal ve kekik ekledim) ekleyerek, kaynamış su ilavesi ile kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. sonrasında demlendirip yoğurtla birlikte servise hazır hale getiriyoruz.
afiyet olsun:)

4 yorum:

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ellerine sağlık canım
mmm harika
:))

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

teşekkürler...

AslıASLI dedi ki...

Bakliyat çok severim. Hemen hemen hepsini ama kuru börülce hiç yemedim biliyormusun? alıp denemek lazım. Eminim ikisininde tadı çok nefistir, görünüşleri öyle çünkü. Ellerine sağlık.

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

çok lezzetli denemelisin aslıcım