12 Mart 2012 Pazartesi

cumartesi yemeğe misafirlerim vardı...



cumartesi misafir sofrası ve bir kısmı görünen etli keşkek
dana etli keşkek
ben keşkeği normalde üç farklı etin karışımı ile severim, anneannemin yaptığı gibi ama bu sefer dana eti kullandım pratik oldu. bir su bardağı ıslattığım aşurelik buğdayın hızlı pişiriciye (ya da düdüklü) alıp üzerine yıkanmış doğranmış dana etlerini ve bir orta boy doğranmış kuru soğanı  yeterince su ve tuz ilavesi ile haşladım yaklaşık 45 dk sürdü. sonra içlerinden etleri alıp iyice didikledim, ve tekrar buğdayların içine ilave edip buğdayların tanelerini tamamen yok etmeyecek şekilde blender ile ezdim. sonra soğumaması için altında bir tealight ile tereyağı eritip dökerek ve karabiber serperek servis yaptım.

kapağı açılmamış güveç

dana etli güveç

güvecimizin en altına piyazlık doğranış 1 baş kuru soğanımızın yarısını yerleştiriyoruz. üzerine yıkanmış kuşbaşından biraz büyük dana etlerimizi yerleştiriyoruz. 3 diş sarımsağı ikiye bölüp aralara serpiştiriyoruz. üzerine doğranmış 1 adet domates (yada domates püresi) ve iki adet doğranmış yeşil biberi yerleştiriyoruz.
kişi sayısına göre aynı sırayla bundan bir kat daha yapıyoruz. ve üzerine 1 su bardağı sıcak su, yarım çay bardağı zeytinyağında eritilmiş biber salçasını karıştırıp döküyoruz. karabiber, tuz ve kekik ilavesi yapıp kapağını kapatıyoruz. kapağın üzerinden etrafındaki boşlukları da kapatıp hava almasını engellemek için alüminyum folyo ile sıkıca sarılıyoruz. ve kısık ateşte 1,5-2 saat kadar pişmeye bırakıyoruz. 15 dk dinlendirip servis ediyoruz.

mini kumpirler
bunların sunumu çok hoşuma gitti, takip ettiğim bloglardan 
muhteremle afiyetleden aldım tıklayın

cibez salatası

pazardan aldığımız egeye özgü cibez otumuzu iyice yıkayıp haşlıyoruz. sonra iri iri doğrayıp zeytinyağı ezilmiş sarımsak limon ve tuz dörtlüsü ile hazırlanmış sosta bir saat dolapta beklettikten sonra ılık olarak sunuyoruz.

pembe düşler
haşlanmış rendelenmiş pancar, ezilmiş sarımsak, tuz ve süzme yoğurttan oluşan sağlıklı bir meze

kuş üzümlü yaprak sarması
yaprak sarması yapmayalı çok uzun zaman oldu, sağolsun kayınvalidem hep tencere tencere yapar bana, ben de tatlı versiyonunu yapmak istedim bu sefer. tarçın ve kuş üzümü ilavesi ile salçasız olarak sardım, bunun da tadı klasik sarmadan daha farklı olduğu için değişik bir lezzet...


ve el yapımı tatlı bir dokunuşla son nokta trüff
buna da dr oetker sağolsun diyoruz.
ve yapımını gösteren video için tıklıyoruz.
bir de birsen'in gelirken getirdiği kazan dibimiz vardı ama onu çekmeyi unutmuşuz.

6 yorum:

AslıASLI dedi ki...

Valla nefis bir masa olmuş Gökçe. Hem yaptığın güzellikler, hem sunumlar harika. Kumpir'in bu şekilde sunumu çok güzel olmuş, ellerine sağlık..

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

elimden geldiğince Aslıcım... kumpir konusunda haklısın ama biraz daha sert duran kağıtlardan ya da silikon ince kaplardan lazım, benimkiler yayıldı birazcık...

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık Gökçecim çok nefis bir sofra olmuş, afiyetle yiyin. İçlerinden en çok cibezin tadını merak ettim doğrusu..

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

edacım cibez müthiş bir ottur, hem de sindirim için çok faydalı, ege tarafına yolun düşerse, kış ya da bahar aylarında rahatlıkla yiyebilirsin... yazın pek olmaz

şenay dedi ki...

gökçe karnım acıktı yaaaaaaaaa....bu sofrayı görüpte acıkmamak mümkünmü...

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

:) benim deee acıktı ama birascık rejim şeysi yemeye çalışıyorum bu ara öğlenleri...