23 Temmuz 2007 Pazartesi

"t" şeklinde hayatlar

İnsan, hayatı boyunca dosdoğru mu devam eder? Hayat apartmanı dediğimiz yerde,dünyada, tin tin ilerlerken hiç mi durup soluklanmaz, hiç mi yorulmaz? yani anlatmak istediğim hiç mi karşısına bir şey çıkmaz? Elbette çıkar. Kaderimizin adı bazen felek olur ama bazen de “tesadüf” e dönüşür. Bir bakmışız, hayatımız başkalarının hayatlarıyla kesişivermiş. Farkında olmadan salıveririz kendimizi yaşama. Devam eder giderken yaşantımız, ikiye böldüğümüzün öncesi ve sonrası diye ayırdığımızın farkına varmayız.

Eline gelen fırsatları değerlendirmek deriz ya, söz öbeği şeklinde kullanmaya başladığımız bu kalıp aslında değerlendiremediği fırsatlar için üzülen insanların sırf söylemek olsun diye söylediği pişmanlık neticesidir. Fırsat dediğimiz şey kaderimizin bir parçasıdır ve seçim denilen şey zaten olacak olan şeydir; ama yine de en üst kata çıkıp eli boş inmek yerine alt katlardan alarak eli dolu olarak geri dönmek daha karlıdır.

İnsan yaşamındaki fırsat çizgileri doğru giden bir yaşamı kestiğinde, nefesi kesilebilir insanın. Bu duraklamanın sebebi bir acı bir korku olabilir. Fakat neden bir mutluluk olmasın?

O da mümkündür elbette. Fırsat bir başkasının hayatı olduğunda, insan hayatını bir başkasına açtığında, gönlüne koyduğunda onu ya hata kapasitesini dolduruyordur ya da eski hatalarını affettiriyordur. İşte bu yüzden fırsattır onun adı. Aslında her ne şekilde olursa olsun lezzet verir yaşama, güzellik katar. Mutluluktur yani diğer adı. İlla ki acıya dönüştüreceğim diye gayret edenlerimiz “t”nin yan çizgisi olma yolunda ilerliyordur. Sonradan çıkan olma yolundadır onlar.

Nefesinizin kesilmesi bir anlık heyecan getirse de, devamlı olduğunda acı getirir. Ara ara uzaklaşmak, özlemek değerini öğrenmek anlamındadır ve bunu işkenceye döndürmenin hiçbir mantığı yoktur.

Belki çoktan kesilmiştir hayatınız, belki de kesilmeyi bekliyordur bir yan çizgi tarafından. Ne olursa olsun yan çizgi olduğunu hissettiğinizde yaşamınızın mutlu olduğuna inanmaya ve inandırmaya çalışın. Mutluluğu acıya döndürmek bir fırsat kapısını kapatıp diğerini açmak anlamına gelmez, sadece size zarar verir. Kesik kesik bir sürü çizgi atmanın alemi yoktur. “ t” şekli mu”t”lu olmanın en temelidir ve bu şekilde doğru giden bir çizgi olması esastır. Ve unutmayın bu doğruyu sadece bir tane doğru kesmiştir. İkincisi bile yoktur.

Öznur Can

Hiç yorum yok: