6 Ocak 2008 Pazar

Sokaktaki Şiddet ve Mor İğne...

Kadınlar toplumda şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalıyorlar. İş yerinde, evde, sokakta, otobüslerde... Mesela kadınsanız, minibüste derli toplu oturmanız lazım, sağa sola bakmak mı; aman her an yanlış anlaşılabilir.

Yolda mı yürüyorsunuz, hele hele bir dükkan önünden mi geçiyorsunuz, baş mutlaka önde olmalı. Yoksa her an biriyle göz göze gelebilirsiniz; o zamanda laf atılmasına ya da sarkıntılık edilmesine razı olun. Bir de hava kararmışsa ve siz tek başınıza bir kadınsanız sokak ortasında vay halinize. Bir ürküntü verir o zaman, o çok iyi tanıdığınız şehrin tanıdık sokakları, caddeleri, kaldırımları. Çünkü kent erkekleşir o zaman ve kadın kendisini karanlığın hallerine, karşıdan gelen insanların silüetlerine göre korumaya alır, yapabileceği tek şey, kaldırımda yürürken zigzaglar çizmek ya da karşı kaldırımla arada mekik dokumaktır. Onun böyle bir anda derin düşüncelere dalması ya da yolda yürümenin zevkini yaşaması mümkün değildir; tek derdi varmak istediği yere ulaşmaktır sağ salim. Belki karşıdan gelen silüet kötü biri değildir; hatta kadın haklarını savunan biridir, belki iyi bir aile babasıdır ya da eşcinsel. Ama kadın bunu anlayamaz ki; çünkü o karanlıkta beliren silüet “belki” dir.
"şimdi size, harika bir ürün tanıtmak istiyorum. elimde gördüğünüz bu iğne, paslanmaz çelikten olup, nikel-krom alaşımlı olup, 7 cm. uzunluğundadır. üzerinde bulunan mor kurdele, tüm giysilerinizle birlikte kullanabileceğiniz bir aksesuar görünümündedir. bu şık aksesuarın aynı zamanda size sarkıntılık edenlere karşı savunmanızda bir araç olduğunu şimdi size göstereceğiz. hareket şu... hiç acımadan batırın, korkmanıza gerek yok, tetanoz yapmaz.bu iğne, mor iğne kampanyası'nın bir ürünüdür. kampanya grubumuz kadınlardan meydana gelmiş olup, elle, sözle, gözle yapılan sarkıntılığa karşı etkin ve kalıcı önlemler geliştirmeyi amaçlamaktadır. sarkıntılığa karşı çıkmak isteyen bütün kadınları, mor iğne kampanyası'na katılmaya çağırıyoruz." (2 kasım 1989 günü kadiköy-karaköy vapuru'nda mor iğne satan kadınların mor iğne kampanyasi'nı tanıtım sözlerinden.)

Hiç yorum yok: