14 Mart 2007 Çarşamba


OSHO'NUN SOLMAYAN BUKETİ
Yirminci yüzyılın tanınmış, mistik ruhsal provakatörü ve filozofu olan Osho, ölümünün ardından hala pek çok kişinin ilgisini çekmiş ve halen çekmeye devam etmektedir. Bence O'nun öğretileri ve samimi düşüncelerinin içinde her daim yer aldığı sohbetleri, okurken içimizde varolan tinsel enkazlardan, o enkazların ardına sakladığımız asıl bizden ve zihinlerimize gene kendi ördüğümüz gereksiz duvarlardan bir nebze de olsa kurtulmamıza yardımcı olabilir...Osho'daki her güzel ve optimist tavır, köhneleşmiş, karalar bağlamış reaktif hareket(sizlik)lere ışık saçacak güçte!.. Kitapta ki sayfalar arası seyahatte dolaşırken, herkes için bir kaç alıntıdan bir buket hazırladım...Bakalım bukette size uygun neler var;
Zihin Hakkında;
" Kişi kendi zihnine dikkat etmelidir çünkü bu dünyada kimse seni kendi zihnin kadar kandıramaz. En büyük düşmanın kendi içindedir, tıpkı en iyi dostunun da kendi içinde olduğu gibi."
Görsellik Hakkında;
" Bir şeye çok fazla bakmak tehlikeli olabilir çünkü bu bir endişeye dönüşebilir."
Çift Taraflı Ekonomi Hakkında;
" Sıradan ekonomide paylaştıkça kaybedersin; manevi ekonomide ise paylaştıkça kazanırsın. Ne kadar çok verirsen, o kadar çok alacaksın ve ne kadar az verirsen, sende de o kadar az kalacak. Ve hiç bir şey vermezsen, hiç bir şeye de sahip olamayacaksın. Kendi deneyimine kulak ver, kendi deneyimini gözlemle, bir şey verdiğinde bir şey yitiriyor musun yoksa kazanıyor musun? Belirleyici olan bu olmalı, başkalarının söyledikleri değil. Başkalarının önerileri tehlikelidir."
Çok İstemek Hakkında;
" En derinden olmasını istediğin şeylerin hiç biri olmadığında dahi minnet duy. Belki senin için doğru zaman değildir, belki bunlar senin büyümene yardımcı olmayacaktır.""Belki senin kristalleşebilmen, güçlenebilmen için öyle anlar gerekiyordur. Yalnızca her şey yolunda gittiğinde değil, her şey ters gittiğinde de minnettar ol. Her şey kötü giderken minnet duyabilen kişi gerçekten minnettar bir kişidir; minnet duymanın güzelliğine ermiştir. Onun için her şey sonsuza kadar ters de gidebilir, ama öylesine dönüştürücü bir güçtür ki her şeyi değiştirecektir."
Arkadaş Seçimi Hakkında;
"Bilinçli bir kimse kendine, enerjisini yükselten arkadaşlar ve refakatçiler seçer. Buluştuğun zaman sana kendini daha neşeli ve sağlıklı hissettiren insanlar vardır. Üzgünsen üzüntün yok olur; öfkeliysen öfken yok olur. Bunlar enerjileri yukarı doğru çıkmakta olan insanlardır. Onların enerjisi senin enerjini de etkiler. Bir de seni emen insanlar vardır, onlardan uzak dur!"
Gelişim Hakkında;
"Tüm büyümeler sessizdir. Hiç bir ses çıkarmaz ve aniden çiçekler beliriverir. Büyüme zaman alır ama doğru an geldiğinde bir patlama olur."Sonuçlar Hakkında;"Bazen nehir hızla akar, bazen de çok yavaş hareket eder. Bazen şelaleler halinde dağlardan düzlüğü akarken müthiş bir hızdadır. Ama kesin bir şey varsa o da hızlı veya yavaş her nehrin sonunda okyanusa vardığıdır. Ve birisinin daha önce, birisinin daha sonra varmasının önemi yoktur. Önemli olan varmaktır."
Kadın ve Erkek Arasındaki Çekim Hakkında;
"Büyüdüğünde bir adama veya bir kadına aşık olur ve 'Belki de biz birbirimiz için yaratılmışız' diye düşünürsün. Kimse kimse için yaratılmamıştır. Peki o zaman niye tek bir kişiye karşı çekim hissediyorsun? Bu içindeki anne veya babanın bıraktığı iz yüzündendir. O kişi bir şekilde annene ya da babana benziyordur. Belli bir kadına veya erkeğe neden aşık olduğun sorusuna yanıt bulamayışın bu yüzden. Bu bilinçli bir seçim değil. Bu senin içindeki bilinçsiz iz tarafından verilmiş bir karar."
Erdem Hakkında;"Gerçek erdem bambaşka bir şeydir. Kendi varlığını derinlemesine araştırmayı, toplumun kurallarına, fikirlerine ve şartlanmalarına ters düşse bile kendi içgörüne göre yaşamayı gerektirir. Nietzsche şöyle diyordu, 'Kişi en çok erdemleri için cezalandırılır.' Ama bunların kendi erdemlerin, kendi keşiflerin olması gereklidir. Ve ne pahasına olursa olsun bunlara göre yaşayacak cesarete, asiliğe sahip olmalısındır."
Doğruluk Hakkında;
"Kendi adına deneyimlemiş olduğun doğrulara ihtiyaç vardır. Başka birinin doğrusuna değil, kendi doğruna... Ama daima kendi doğanla uyum içinde ol. Bazı ağaçlar yavaş, bazıları hızlı büyür; yavaş veya hızlı büyümenin özel bir tarafı yoktur. Bu iki ağacın ortak noktası ise kendi doğalarını takip ediyor oluşlarıdır. Etrafına bakıp kıyaslamaya başlamak ve fuzuli endişelere kapılmak yalnızca insana mahsustur. Başka birinin klavuzluğuna ihtiyacın yok. Senin klavuzun kendi içindedir."
Aşk Hakkında;
"Aşk, kişinin yalnızca içindeyken bilebileceği bir şeydir. İçindeki zihinden öte olana erişip asla kaybetmemek mümkündür. Aşk her zaman inişli, çıkışlı, bir an neşeliyken, bir sonraki anda hüzünlüdür. Oysa bizim sözettiğimiz aşk -iki ruhun, iki varlığın arasındaki aşk- yalnızca başlar, asla sona ermez."
OSHO-Altın Gelecek (OVVO Yay.) Gökçe Gerçek

2 yorum:

Adsız dedi ki...

SLM.BLOĞUNU ÇOK BEĞENDİM.YAZI DA ÇOK HOŞ OLMUŞ.BENİ ETKİLEYEN KISIM ÇOK İSTEMEKLE ALAKALI OLAN BÖLÜM OLDU AKLIMA ŞU SATIRLAR GELDİ"HAK ŞERLERİ HAYREYLER ZANNETMEKİ GAYREYLER MEVLA GÖRELİM NEYLER NEYLERSE GÜZEL EYLER"HAYATTA BİRŞEYİ ÇOK İSTEMEK DEĞİL HEP HAYIRLISINI İSTEMEK GEREK.VERİLENİNDE SENİN İÇİN EN İYİSİ OLDUĞUNU KABULLENİP ŞÜKRETMEK.BY

gUnLuGuM-gOkCe dedi ki...

TEŞEKKÜR EDERİM BU GÜZEL YORUM İÇİN...